måndag 12 juni 2017

Att vara ny i en främmande miljö



I en ny miljö som man kommer till finns det saker som fungerar bra. 
Givetvis finns det saker som fungerar mindre bra. 

Som ny i denna miljö letar man först efter de saker som fungerar bra och även efter personer som ler, skrattar och är positiva. Som säger:
- Hej och välkommen hit, Peter! Kanske drar ett skämt så man får skratta lite och få upplevelsen att kännas lite lugnare och bekvämare. 
Pulsen slår lite saktare igen. Känslan blir då så mycket bättre och trygghet skapas. Andningen blir lugnare. Handsvetten minskar, så det känns bättre att skaka hand med de människor som man träffar i den nya miljön. Nervositeten, som vi alla känt som ny en gång men tyvärr säkert glömt av minskar. 

Peter som befinner sig i en ny miljö ser givetvis de saker som inte fungerar bra. Det märks så tydligt eftersom erfarna Stina, som känner till miljön bättre just lägger fokus på dessa brister. 
Dessa måste ju snabbt bli bättre. Självklart! Det är väl något som vi alla kan skriva under. 

Men det finns faktiskt en annan detalj som ofta glöms bort. Allt måste inte göras idag eller imorgon. 
Det är bra mycket klokare att först hjälpa Peter finna vägarna i den för honom nya miljön. Detta är faktiskt den bästa vägen att gå, som jag ser det, att få till en bättre och mer effektiv handlingskraft mot bristerna i miljön. 

Peter ser miljön med nya ögon. Har troligen med sig erfarenheter från tidigare besökta platser eller från någon skolbok eller liknande. Kanske läst om just denna brist? Kanske har varit i en miljö som hade samma brist och där de lyckats besegra den. 
Hur många har t.ex. inte haft en praktikant som frågat dig:
-Varför gör ni så här? Varför gör ni inte sådär istället?
Ja, varför gör vi inte sådär har man säkert upprepat till praktikanten och kliat sig i pannan.

Så vart vill jag komma med min text? Ja, helt ärligt vet jag inte själv. Försöker nog bara få ur mig lite tankar som surrar i mitt huvud. Sätta ord på mina tankar. Att med lite ord bilda meningar som gör det lättare för mig själv att förstå. Kanske inspirera någon som orkat ta sig igenom min text.

Allt är egentligen väldigt enkelt men det handlar om hårt arbete och försöka ha ett bättre fokus på vad som är viktigt just nu. Just idag.
Således gör Stina som är erfaren i miljön mycket bättre i att istället engagera sig i att fånga upp Peter. 
Visa honom allt som faktiskt fungerar väldigt bra i vår miljö. Dela med sig av sina erfarenheter. Visa hur och med vilka rutiner vi använder för att nå så bra resultat på det som fungerar bra miljön. 
Visa Peter alla verktyg och olika system vi använder för att ta oss framåt i vårt arbete.
 Därefter kommer han sedan bli allt mer van i den nya miljön och snart utan att man knappt hunnit reflektera över det, så har Peter nästan blivit lika erfaren som Stina i miljön de befinner sig i. 
Nu mina vänner händer något som ni kommer märka. Peter har nu blivit så van i miljön, funnit sin roll och känner sig så trygg att han tillsammans med Stina finner lösningar på det som varit lite brister innan. 
Allt blir nu mycket ljusare. 


Den främmande miljön är inte inte så främmande längre. Allt eftersom tiden går kommer miljön bara bli bättre och bättre med mindre brister. Stina kommer märka att allt hon lärt ut och all tid hon lagt ner på att lära ut faktiskt börjar ge frukt. I form av mycket bättre resultat. Stina kommer framöver få avlastning i just det som hon lärt ut. Hennes ork böjar komma tillbaka och Peter känner sig säkert väl mottagen och positivt inställt till den nye miljön som nu framöver inte är en ny miljö längre. 

Inga kommentarer: